24 órán belül, minőségi garanciával, kiszállási díj nélkül irtjuk ki az ágyi poloskát.

Poloskairtás praktikák

Mit tehet ágyi poloska ellen?

  1. Nagy körültekintéssel vigyen a lakásba használt bútort, amennyiben mégis, akkor nagyon alaposan ellenőrizze a rejtett zugokat, varrásokat, illesztéseket. Ha ágyi poloskára utaló jeleket lát, ne vigye be a lakásába. A megelőzés egyszerűbb és olcsóbb, mint a poloskairtás.
  2. Ha ágyi poloska került a lakásba, ne dobja ki a fertőzött bútorokat. Azok eltávolításával nem fog megoldódni a gondja, ugyanis az ágyi poloska nem csak a bútorokban, hanem a szegőlécek mögött, polcok illesztésében, a képek keretében is megbújhat.
  3. Ha idegen helyen (például hotelben) száll meg, egy gyors ágyi poloska vizsgálat fontos lehet, főleg a fekhely környékén. Ellenőrizze éles fénnyel (pl.: zseblámpa)a matrac széleit, ágyrácsot, fejtámlát, képek hátulját, falvédő felfogatását. Amennyiben élő ágyi poloskát vagy rá utaló jeleket lát (lárvabőr, pete…) – ne aludjon ott. Haladéktalanul kérjen másik szobát, illetve ha megteheti keressen új szállást (valószínűleg a többi szoba is poloskás lehet).
  4. Különleges esetekben a kiéheztetéses poloskairtás célravezető lehet (például a csak alkalmanként használt szállásokon, hétvégi házban). Az ágyi poloska táplálék hiányában 3-4 hónap alatt éhen pusztul (szobahőmérsékleten). Ha ebben az időszakban nem alszik senki az adott helyen, az ágyi poloska elpusztul és a probléma meg fog szűnni.
  5. Ha a poloskairtó szakember nem tud azonnal rovarirtást végezni Önnél, átmeneti megoldás felkapcsolt világítás mellett használni a hálószobát. Sajnos így sem garantálható a poloskamentesség, azonban az biztos, hogy kisebb intenzitással fognak támadni. Ha megoldható, a poloskairtás végeztéig aludjon olyan helyen, ahol addig senki sem aludt hónapok óta (mert ott bizonyosan nem lesz ágyi poloska).
    Fontos! Hosszú időszakot azonban így sem lehet átvészelni, az ágyi poloskák ugyanis tartós élelemhiány esetén, táplálék keresés miatt vándorolni kezdenek a lakásban.
  6. Ha ismeretlen rovart talál az ágy környékén, ingyenesen beazonosítjuk Önnek. Fényképezze le és küldje el az info@agrohydro.hu email címünkre. Mi 1 napon belül válaszüzenetben megküldjük Önnek, hogy ágyi poloska van-e a képen. Ha igen, akkor tanácsot adunk a teendőihez, ha kéri árajánlatot adunk és lehetséges időpontot is jelzünk a poloskairtó munkára.

Biztos ismeretei vannak az ágyi poloskáról?

Az ágyi poloska kártevő életműködéséről, elterjedéséről, azonosításáról az átlag embernek nagyon kevés és hiányos az ismerete.
A köztudatban vannak ugyan ágyi poloskás történetek, városi legendák, a „tuti” poloskairtási módszerekről.

A kérdések és a válaszaink alapján is szeretnénk bővebb és hitelesebb információkat adni erről az élősködőről, megerősítve a tényeket és cáfolni a tévhiteket.

Ez nem így van. Az ágyi poloska rejtőzködő kártevő, ismerni kell a jellemző búvóhelyeit. Az viszont tény, hogy egy zsúfolt szobában nagyon nehéz felderíteni. Feltűnő  jelek: poloska ürülék nyomai, lárvabőrök, peték, a rejtőző  ágyi poloskákat sem lehetetlen megtalálni. A kifejlett poloska 3-5mm nagyságú, alakja az alma maghoz hasonlít és rozsdásbarna színű.

Az ágyi poloska legtöbbször passzív módon, vásárolt használt bútorokkal terjed. Általában ággyal, antikváriumi könyvekkel kerül be, de terjedhet hagyatéki tárgyakkal is. Gyakori továbbá, hogy utazáskor hotelszobából hozza haza az ember. Az ágyi poloska aktív módon történő terjedése társasházban és panelházakban jöhet szóba, a csőáttörések vonalában. Ha a poloska jelenléte bizonyossá válik, haladéktalanul vegye igénybe szakképzett rovarirtók segítséget. A poloskairtás nem egyszerű feladat, szabadforgalmú szerekkel szinte lehetetlen az eredményes poloskairtás.

Sajnos nem. Az ágyi poloska elsődleges búvóhelye valóban az ágy rejtett zugai, de megtalálhatóak a fal repedésekben, az ágyhoz közeli bútorok illesztéseiben, képkeretekben, lambéria és szegőlécek mögött is. A poloskairtásnak minden számba vehető helyre ki kell terjednie. Csak az ágy kezelése biztosan nem célravezető. Ha nem szakértelemmel és kellő alapossággal zajlik a rovarirtás, feltehetően nem fog megszabadulni a poloskáktól.

Sajnos ez tévedés. Az ágyi poloska tápláléka az emberi vér, ehhez pedig nyugvó (pihenő, alvó) emberre van szüksége, és olyan rejtekhelyre ahol nehezen fedezhető fel. Ezek pedig egy új és rendszeresen tisztán tartott lakásban is jelen vannak. A veszélyt akár  csak egy véletlenül bekerült poloska is létrehozhatja. Az ágyi poloska gyakran luxus szállásokon is előfordulhat, ahol ugyancsak nagy figyelmet fordítanak a takarításra.

Tévedés. Az igaz hogy a melegebb időszakokban kedvezőbbek az életfeltételek ennek a kártevőnek, hiszen ekkor a lakásokban nem ritka a 30C hőmérséklet. Ez a poloska aktivitásának kedvező, gyorsabban szaporodik és így sűrűbben szív vért is. Azonban télen is fűtjük a lakást, így nincs hideg. A szobahő az ágyi poloskának is igen megfelelő. A hideget tényleg nem kedveli, de sokáig tűri. Fűtetlen (5-10C) és átmenetileg nem lakott hálószobában is közel 6 hónapig is életképes.

Ez teljesen kizárt.
Az ágyi poloska szorosan az ember vérszívója, és kizárólag a táplálkozás ideje alatt tartózkodik a gazda testén (ellentétben a bolhával).

A háziállatokból nem szív vért az ágyipoloska.
Az ágyi poloska az emberekre specializálódott, kizárólag extrém éhezés esetén szívhat vért háziállatokból.

Logikus lenne, de előfordulhat, hogy mégis poloska… Az ágyban általában két ember alszik, és persze mindkettő vérét szívhatja az ágyi poloska. Az emberek érzékenysége azonban nagyon különböző, eltérőek lehetnek vagy elmaradhatnak a válaszreakciók. Ilyenkor nyoma se lehet a poloska aktivitásának. Ha megteheti a poloska válogat, és előfordulhat, hogy a vékonyabb bőrű és/vagy szőrtelenebb személyt általában előnyben részesítik. A poloska nehezen mozog szőrös testfelületen, a szívás helyét is általában szőr nélküli vagy ritkás bőrfelületen találjuk meg.

A többször ismételt és mégis kevésbé sikeres poloskairtás mögött sokszor a hanyag valamint nem szakszerű kivitelezés állhat. Az tény hogy házi irtószerekkel a nem szakképzett embernek nagyon ritkán sikerülhet megszabadulnia az ágyi poloskától. Ez adódik egyszer a poloska rejtőzködéséből, másrészt a szabadforgalmú irtószerek alacsony hatékonyságából, valamint a szakszerűtlen megoldásokból.

Végeztünk egy kis összehasonlítást ár/hatékonyság szempontjából: ennek eredményéről itt olvashat

Sajnos az is igaz, hogy az utóbbi időben számos hatásos irtószer kivonásra került a piacról (környezetvédelmi és EU irányelvek miatt), irtószerek és hatóanyagok állandó forgatása nehezen megoldott. Ezért bizonyos esetekben, a széles körben használt hatóanyagokra már jobban ellenállóbbak a poloskák.

A poloskairtó szakember feladata többek között, hogy a helyes és hatásos irtószer alkalmazásával, precíz és odafigyelő munkájával ezek ellenére is garantált eredményt érjen el.

Az igaz, hogy a poloska kevésbé kedveli a hideg érintésű (fém, üveg) felületeket, és előnyben részesíti a fát valamint meleg hatású szövetet. De a poloska nem csak az ágyban bújhat meg, előmászhat a faborítás mögül is. Az ágyi poloskának nem okoz gondot a fémen üvegen való közlekedés, ha az a táplálékához vezetheti. Sajnos ebből a szempontból nem érezheti biztonságban magát a poloskával szemben.

Ez szinte kizárt. Laboratóriumi körülmények között megállapíthatóan képes fertőző betegségek terjesztésére (pl.: hepatitis-B), azonban természetes közegében nem közvetít kórokozókat, így járványügyi jelentősége szinte elhanyagolható.

A viszketés és a vakarózás gátolhatja a pihenést, ennek következtében a csípés a nyugodt alvást zavarja, ez általános fáradtságot, szellemi és fizikai gyengülést okoz, valamint gyengíti az ember ellenállóképességét. Sajnos az ürülékének allergizáló hatása is van.